Monday, August 24, 2009

Веќе никој не прашува „Сакаш ли да ми бидеш девојка?“

Нели?

Многу работи одамна не се случуваат, никој не ги прави. А толку се убави...

Еве ја слушам 223 305, на Драган Мијалковски, и размислувам, како (прво веќе нема симпатични 6 бројки) нема веќе вртење дома, па „Добро вечер, Драган ми треба“ па стравови и незгодно, кој ќе се јави, па дали ќе се зд'ткаш додека го бараш... А всушност, не ни знаеш што ќе му кажеш на Драган, само знаеш дека многу ти се допаднал кога си го видела на корзо.

На корзо... Што симпатично било, ми кажува Мици, порано се иде на корзо, и знаеш дека ќе го видиш Симпатијата, плус он не се преправа, туку ќе те покани заедно да се прошетате... Па ќе се труди да биде умен, пристоен, па ќе те покани да одите во кино.

Во кино... Колку малку луѓе одат во кино. Има романтика во гледање филм под ќебе, ама да одиш во кино, па да бидеш благодарен дека ете, мора да се гледа филм и затоа не мора да има непријатна тишина меѓу тебе и Симпатијата, и да се препотуваш „за што све може да се прави муабет коа ќе се излезе од кино“. Нема да загњавувам за сокчето после кино, ќе забегам во клише...

Да излегуваш на места што ти се дома... Да знаеш дека во некое од тие места во секое време таму си наоѓаш барем третина од друштвото... А тоа место е некаде во Чаршија...

Да гледаш фестивал. А фестивалот да биде преполн со песни, која од која попрекрасна, и од поталентиран пејач. Да се радуваш дека имаш добра музика, а не да се молиш Џеј Џеј некој конечно да го затвори во подрум.

На никој не му текнува да ги зачува старите вредности. Одлично што се појавуваат нови работи. Ама не да чекаш да видиш дали не-знам-колку-кратниот мувач ќе ти се јави наредниот ден, што веројатно би значело дека можеби, ете сака да идете, туку убаво да те праша.

Сакаш ли да ми бидеш девојка?

Да се шетаме на кеј, да пиеме кафе и да се будиме секој ден на телефон?

13 comments:

  1. dobro kazano... steta sto takvite vrednosti sto ja razubavuvaat mladosta se gubat vo nepovrat... Denes veke go nema onoj smek -dali ke ja vidis, pa so koj ke e, pa dali ke ti kaze zdravo, pa da ja stipnes, da pocrvenees, da se prepotis za pomalku od sekunda... Malite nesta go pravat zivoto poubav... Stvarno steta so denes se e zameneto so facebook, msn, skype i sl. stvari.. :(((

    ReplyDelete
  2. Се' е тоа убаво, меѓутоа времињата се менуваат и животот денеска е многу побрз отколку тогаш, без желба да почнеме дискусија дека не мора да е така брз. Ама така е, целиот свет се движи во некоја насока, па и ние со него.
    И јас сум за тоа да има повеќе реална интеракција и да нема глума, а и повеќето се декларираат така, но во реалноста ретко некој е навистина искрен пред другите. Дури и глупаво се чувствувам кога сум искрен, а потоа испаднало дека можеби попаметно ќе било да не сум. :)
    Во секој случај, времето не може да се врати, ама луѓето треба повторно да почнат поприродно да се однесуваат, за свое добро, ако веќе не заради другиот.

    И нека ми каже некој(а) кога последен пат пробале и (уште поважно) добиле потврден одговор на прашањето: „Сакаш ли да ми бидеш девојка?(дечко)“. Поверојатно е другата личност да ти се изнасмее во фаца заради искреноста и неинвентивноста.

    ReplyDelete
  3. Многу лош фонт и лош избор на боја...
    И позадината ти е црнила....Нешто повесело....




    Поздрав KiSSeR^

    ReplyDelete
  4. Да времињата во кои денес ние младите живееме не се како оние во кои живееле моите баби и дедовци. Нема веќе корзо или сладолет во Ванила, но тоа не значи дека денес Скопје со забавата и ноќниот живот кои ги нуди не е исто прекрасен како што некогаш бил.

    Со своите 18 години до сега прошетав и видов многу од Европа и со секое враќање во Скопје сфаќам дека овој град не е метропола,како што Скопјани љубат да го нарекуваат. Сфаќам и дека животот овде не е воопшто брз. Скопјани само премногу се американизираат гледајќи филмови и сметаат дека е голема работа ако кажеш дека немаш време и ако се фалиш дека поради премногу работа си престанал на децата да им спремаш ручеци.

    За крај сакам само да кажам големо браво за последниот пасус(се пронајдов во него). целата работа околу прашањето Сакаш ли да ми бидеш девојка? не е само во стравот дека другиот ќе ти се изнасмее на искреноста, туку и во кукавичлакот на скопските фраери.

    Срдечно, 18ка

    ReplyDelete
  5. Vo prodolzetok na gore napisanoto,jas na svoi 38 godini,rodena skopjanka,i od skoro vreme odselena vo ,,preku okeanot,,,nemozam da slozam so mladata gospogica,koja ke i treba izgleda uste vreme,i zaviduvam na mladosta vo sekoj slucaj, da svati deka skopjani ne se bas takvi kako sto gi dozivuva.I jas mislev isto do skoro,no posle izvesno vreme pominato vo druga zemja,druga kultura,mozam so cista sovest i svest da kazam:MNOGU SME JAKI,samo ni falat vistinski luge na klucni mesta,toa vo sto ovie sistemi se nemilosrdni,i se ke bide poinaku.Veruvajte vo sebe i vo toa koi ste i sto ste,samo taka svetot ke ve prepoznae.Bez navreda,sto bi rekle ovde,mozebi jas imav sreka,ama ne bev svesna za toa,da mojot krug na ziveenje bide silen,jak,iskren,poln so custvo za ostanatite,pa taka i moeto mislenje e poinakvo.Pozdrav do Skopjani,samo napred,najbolji ste!

    ReplyDelete
  6. Јас и мојот сеуште си се будиме по телефон и си гугуткаме и сеуште си одиме во кино на романтики.Иако имаме по 20 години

    ReplyDelete
  7. Jas ne se slozuvam so Anonymous 2 :) Bas bi mi bilo a breath of fresh air da nekoj "fraer" me prasa "sakas li da mi bides devojka"? Ako e iskreno - e ubavo. Ako zvuci mnogu "obicno" ne znaci deka ne moze da bide ubavo. Fakt e deka zivotot bil poednostaven porano pa posledovatelno na toa i vakvite raboti bile poednostavni i pocisti.

    A denes sto e ubavo? Da mora da ima odreden procent na alkohol vo sebe za da sobere hrabrost da kaze barem nesto blisku do romanticno..koe i da e vreme, fakt e deka devojkite sakaat ubavi raboti i gentleman-i :) Nema tuka sto mnogu da se diskutira. Denes se e izvestaceno i nikoj ne se trudi dovolno..a ne sum bas sigurna zosto e toa taka, ama zalno e.

    Imav sreka (ili nesreka, zavisi za kogo - kako) da se zaljubam vo nekoj sto ne e od tuka..ama veruvale ili ne, mnogu e romanticen a i mnogu sum srekna :) Od druga strana, krivo mi e sto ne mozam so nego da se cekam na Rekord i da me ispraka do doma zasto moeto maalo mu e "uspat"..da se setame na kej i vo park i da ideme u Dramski na pretstava. Da pieme kafe u centar, da jademe burek u Cair, da skitame po ulici kasno navecer u leto i da sedime "na" Majka Tereza :) Ama toj me prasa "sakas li da mi bides devojka?"

    ReplyDelete
  8. ...I jas odgovoriv potvrdno :)

    ReplyDelete
  9. EEE STARITE DOBRI VREMINJA!!! KOJA E RAZLIKA POMEGU STARITE DOBRI VREMINJA I NOVITE VREMINJA??PORANO MORASE DA GI TRGNES GACICKITE DA DOJDES DO ZENSKOTO GAZE A SEGA MORA DA GI TRGNES GAZOVITE DA DOJDES DO GACICKI!SE TRUDIME MNOGU I TOGAS KE TI KAZE SKORO SEKOJA DEKA PRE MNOGU SE TRUDIS!!?ROMANTIKA??? ZENITE NEZNAAT STO JE TOA I KOGA KE IM JA NASLIKAS!!

    ReplyDelete
  10. skopjevo e teshko golemo sranje

    ReplyDelete
  11. skopjevo e edno golemo i teshko sranje na banda na grujo go eba celiot narod na svoj nacin

    ReplyDelete
  12. E stvarno mi e preku glava od ova zalenjevo za pominato vreme t.e vremeto koa imalo korzo i sedele na sladoled vo Vanila i neznam idele vo Kermes.......Se super da starite kazuvaat deka toa bile mnogu ubavi vreminja i deka mnogu ubavo si pominuvale i imalo vrednosti koi denes gi nema. Prvo i togas imalo raskalasani momci i devojki kako sto ima denes i togas imalo lugje koi ne pocituvaat kako i denes. Seuste sme najdruzeljubivite lugje na balkanot i seuste vazime za najtopol i najprijaten narod. Sekoj moze da se druzi i da ide na kafe so drugarite koga ke posaka samo sto sme pomrzelivi i polesno ni e kafeto da go ispieme na FB ili skype. Ako trgneme od nas samite i promenata ja napravime denes i ne se zamarame so toa kao funcionira pogolemiot del od gradov ke ni bide podobro. Zenite znaat sto e romantika a znaat i mazite. Nemora da prasa dali sakas da mi bides devojka moze da si najde i pokreativen nacin bitno e da kaze dali ima seriozna namera ili saka samo provod.

    ReplyDelete
  13. Pa bile kreativni porano i si naogjale svoi nacini da im bide ubavo Sega, mrzlivi sme, nemame motivacija i ja gubime energijata na zalenje i razglabanje.

    Nekoj.

    ReplyDelete