Monday, August 31, 2009

Најчудна работа што ви се случила во Скопје?

Трето кафе денес, нема Кафетин, а уште ме боли глава.
Тоа е едно чудно, а друго чудно е да се нема Кафетин дома :)

Ги прашав Скопјани што е најчудното што им се случило во Скопје и на мое длабоко воодушевување, налетав на многу мудри коментари. Прво, на сите апсолутно им е јасно, дека е доста чудна работа да те пуштат да поминеш на пешачки во Скопје. Сепак, се истакна дека се случило, браво Скопски сообраќај, браво. Би се рекло уште едно браво за Скопски паркинг, гледате, еден почитуван граѓанин нашол место во 2 попладне, и тоа кај Т-Мобиле.
Познат ви е моментот - отворени и заборавени шахти на сред пат, што покрај плодна почва за пцуење по градските татковци, претставуваат и опасност? Е па, во чудните работи, една девојка го наведе и тоа. Уф, заебано е да паднеш у шахта. Се надевам нема последици.
Едни викаат има толку убави и чудни работи што не можат да се набројат.
Наспроти, други викаат дека има толку неубави и чудни работи, што пак не можат да се набројат.
Сеуште е чудно што љубоморни створови за Скопјанец викаат Скопјанин :)
Некој вика дека најчудна работа што живее во Скопје (?! Градот не сфаќа)
Чудна работа е како џандарите знаат да те здогледаат БАШ кога проаѓаш 20цм подалеку од зебрата. Не, они само си ја вршат работата, де. Така.
Чудна работа е колку луѓе се нарекуваат фанови на Скопје, а во обична изјава „Скопје ве сака“ мораат да кажат дека „ве“ е кратка заменска форма за директен предмет во 2ро лице - множина.
Назад на нормални чудни работи. Чудно е да не го знаеш Љубе Лигавиот, зашто ако ти се обрати у тој случај, заебан си :)
Има и еден чичко, виден во центар, кој одејки мава во празно.
Има уште еден, што седеше до скоро во Капиштец, на картони и правеше елоквентни муабети - со самиот себе.
Има еден што се грижи за сексуалното созревање на младите дами кои шетаат на плоштад. Врти крукчиња со точак и на девојките им дофрла најразлични непристојни предлози.
Некоја девојка од градинка бегала сосе нејзиното столче. Занимливо би било да видиш мало девојче како се обидува да си го најде патот, натоварено со столче помало од неа.
Некои се чекаат кај второто „Р“ на Рекорд. Не гледате чудно? Второто „Р“ веќе не постои.
На некој му бил најчуден првиот ден во Скопје.
Некои викаат дека запознале чудни луѓе, баш во Скопје.
Некои за жал, се чудат кога ќе запознаат стар Скопјанец.
Па да, се поретко е, ама не има :)

11 comments:

  1. Ne napisha za majmunkata sto go grabna bebeto od kolicka ...Vistina e ova ! Prashaj nekoi od postarite ,...ke se setat !
    Majmunkata se vikashe Mileva i so bebeto pobegna na edna od topolite do Kermes !!!
    Cuvarot na ZOO ja moleshe da go vrati bebeto i posle dolgo vreme toa navistina go napravi ..za sreka na site , a najmnogu na roditelite !Inaku posle toa se zboruvashe deka majmunkata go izgubila svoeto novorodeno majmunce i poradi toa grabnala bebe !

    ReplyDelete
  2. I sakav da kazam za intelektualniot bezdomnik od Kapistec ( Bog da go prosti ) evroto go izgovarashe euro ...mnogu interesno, citashe , slushase vesti na nekoj tranzistor !
    Eden den ,neocekuvano, vidov samo nekolku zapaleni svekicki i mi beshe jasno sto se slucilo !
    Skopje i vas ve saka ,
    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. ooooooffffff, muko, pa majmunkata bese vrv i ja proglasiv za najinteresna od site komentari i ja zaboraviv.........
    neka stoi vaka kako komentar, retko koj grad moze da se pofali bas so takov detalj, makar sto bila nemila slucka... sepak zborime za cudni raboti :)

    ReplyDelete
  4. violeta pendovska, bi sakala da napises nesto poveke okolu sluckata? da go stavam vo "Skopjani pisuvaat" ? bi bilo bas fino :)

    ReplyDelete
  5. Имало повеќе чудни работи што ми се случиле во Скопјево. Сега ми паѓа на памет случката кога влегов во такси и му реков на таксистот да ме вози до соборна. А овој ми вика: тоа беше таа големата во центар? :)))

    ReplyDelete
  6. Пред нозе ми падна куче од балкон на зградата пред која што поминував.

    ReplyDelete
  7. sakav da se nadovrzam , dobriot cicko od kapistec i park se vikase cicko zajko:) i ako nekoj ima napraeno dva reda muabet, mn intelegentno i nacitano coece ama ne piese rakija , ona go ispi nego , kako i da e , skopje go sakase, lesna mu zemja!

    ReplyDelete
  8. HaHaHa! Ako ne go procitav tekstov, iskreno receno veke i go imav zaboraveno Ljube Ligaviot! Koi ludorii bea toa so nego vo avtobusite na 5ka! Isto i cickoto na velosiped koj obozava da im dofrluva na devojkite po nekoj "sexy" zbor! Ako ne se lazam mislam deka bas toj se vikase Ali.

    ReplyDelete
  9. Скопје е створено за чудни дешавки, и затоа толку многу го сакам.
    - влегувам во такси на рекорд, му викам - вози до аеродром, таму и таму, и он ми почнува муабет - лелееее девојче абе знаеш што? Негде у Радишани нема струја еј, а и бензинов поскапе! :)
    - на идење накај школо, од не знам кој спрат, од зградите позади ЈБТ прелета телевизор буквално и падна на нецел метар од нас. Некој некого опасно налутил а ние имавме среќа
    - на враќање од град у 4 сабајле здогледуваме човек натоварен со зеленчук, овошје и сл. како претрчува преку улица кај Зелено пазарче...со оглед на тоа колку е часот, не можеш да не се чудиш и запрашаш, каде ли пазарел сега?! :)

    ReplyDelete
  10. а го знаете ли бездомникот со ролерки кај католичка црква?
    Ако ве знае нема бегање, 10 денари за кафе мора да му дадеш!
    и така секое сабајле...

    ReplyDelete
  11. kris so tocakot e legenda ako e istiot sto e spomnat pogore, cesto e i frlanje na predmeti od zgradi (od nerazjasneti pricini nali)!!!!

    ReplyDelete